Je winkelwagen is momenteel leeg!
In deze blog wil ik één van mijn paarden voorstellen en mijn reis met haar delen:
februari 2024 – onze merrie en buddy voor Buck
Indigo had 14j bij haar mama op de weide gestaan, ze is nu een 16-jarige BWP-merrie. We namen haar over nadat ze ter adoptie werd aangeboden. Buck stond alleen op de weide en we zochten een weidemaatje. Bij ons bezoek aan haar waren wij meteen verkocht. Ze was zo lief! In de weken na haar aankomst leerden we haar kennen, zij leerde Buck kennen. De twee waren onafscheidelijk en prachtig om samen te zien.
Stilaan kwam er ook wel van alles naar de oppervlakte. Het zat er misschien tevoren al te borrelen, dat weten we niet en we vellen geen oordeel, wij zijn heel blij met deze lieve schat.
We gingen de uitdaging aan en in de 6 volgende maanden reisden we van probleem naar probleem.
Ze was kramperig aan beide achterbenen, had geel snot, etterende ogen, was mager, had ingevallen flanken, totaal geen balans en trapte constant met haar benen. Ze kon niet stilstaan, draaide zich moeizaam om in de stal en bewoog als een vlaggenschip, zonder enige buiging in nek of rug.
Ik begon met kurkuma, paardenbloem en kamillethee om de ontstekingen aan te pakken, zowel inwendig als uitwendig bij haar ogen en het snot. Paardenbloem, brandnetel en kleefkruid hielpen om haar lever, bloed en nieren te zuiveren. Passieflora (HorseFlex magnesium relax combi) hielp om de zenuwpijnen en stijfheid te verlichten.
Mei 2024- vermoeden Lyme of PSSM
We vermoedden de ziekte van Lyme, maar de bloedtest was negatief. Daarna dachten we aan KPU en PSSM1 of 2. Omdat we in de toekomst misschien nog willen kweken, was het uitsluiten van PSSM1 het belangrijkst, gelukkig testte ze ook daar negatief op. PSSM2 is moeilijk betrouwbaar te testen, dus dat blijft een vermoeden, geen diagnose. We hebben haar voeding aangepast naar zo natuurlijk en suikervrij mogelijk, wat merkbaar de spierbevangenheid wegnam.
Ter ondersteuning gaf ik haar in twee kuren HorseFlex Jointpower om de gewrichten te helpen herstellen en maandelijks een weekje kleefkruid om de vochtbalans op peil te houden en haar nieren te ondersteunen.
Onze brandnetels, die maaien wij sowieso elke maand een keer en laten ze liggen op de weide. De paarden snoepen ze lekker op telkens. Buck en Indigo staan 24/7 in de weide in natuurgebied met dagelijks veel hooi, een loopstal en vers water.
We zagen bij Indigo het lymfesysteem enorm opschonen. Eerst had ze een dik been rechtsvoor, bijna kreupel, en de volgende week het andere been. Daarna waren beide achterbenen dik. Totdat we merkten dat haar buik en hals opeens heel veel vocht hadden losgelaten en we een graatmager paard overhadden. Toen was duidelijk dat dit een veel ernstiger probleem was dan aanvankelijk gedacht.
Ik pleit absoluut voor de kracht van natuurlijke remedies en kruiden, maar als het ernstig is, dan contacteer ik meteen de dierenarts.
juni 2024 – bloedonderzoek en mestcontrole
💩Na mestcontrole bleek er een stevige bloedwormeninfectie te zijn. Ontwormen dus, meerdere mestcontroles en ondersteuning van HorseFlex darmkruiden.
👉Bloedwormen kapselen zich in de darmen in bij koud weer en komen in de lente weer tevoorschijn, waar ze zich stevig voortplanten en veel schade aanrichten. Dit vermoeden we dat ook hier gebeurd was. De vorige eigenaren vertelden ons dat ze steeds geklokt ontwormden, maar soms kan dan toch nog een infectie gevaarlijk sluimeren met mogelijk dodelijke gevolgen. Vooral omdat je ontworming niet is afgestemd na een mestcheck op het soort wormen en de ernst van de besmetting. Zonder mestcheck gaan we dikwijls op het verkeerde moment ontwormen, of wanneer het niet nodig is.
Meer info: https://www2.zoetis.nl/diersoort/paarden/blogs/kleine-rode-bloedworm
We vervingen haar voeding door esparcette, wat een ongunstig klimaat in de darmen neerzet voor wormen. Onze tactiek blijkt effectief intussen, de dierenarts raadde ontworming met Panacur vloeibaar en 2 maanden later met Equest Pramox aan.
We gaven Buck dezelfde HorseFlex wormkruiden en esparcette trouwens, en de mestcheck gebeurt ook telkens bij allebei tegelijk, dat is de beste tactiek, anders blijf je achterophollen met wormen. Bij de 2de telling hadden we nog 800 EPG(eitjes per gram), nu was er geen besmetting meer. We blijven natuurlijk waakzaam en controleren binnen twee maanden weer.
Brandnetel en detox
👉Dit is een goed voorbeeld waarom je voorzichtig moet zijn met detox-producten op de markt. Een zware detox had haar lichaam vergiftigd door alle vrijgekomen ontstekingen en ongunstige stoffen. Haar systeem was uit balans.
Brandnetel is een kruid dat zachtjes kan zuiveren zonder een zware detox uit te voeren. Brandnetel zet goede stoffen meteen in de plaats van de gezuiverde stoffen en bevat veel chlorofyl, wat celvernieuwing ondersteunt. heel belangrijk is dat je op dat moment ook de afvoer via de nieren stimuleert, anders komen alle vrijgekomen toxines in het lichaam terecht en kan dit heel ernstige gevolgen hebben. Graag begeleiding op jouw reis? Aanbod kruidenadvies
Het was een intensief proces met Indigo. Nauwgezet kuren met verschillende kruiden en zorgen dat we haar lichaam ondersteunden zonder te veel te belasten zodat ze kon herstellen.
Bietenpulp
Er zijn trouwens veel pro’s en contra’s voor, maar bij een paard dat er zo erg aan toe is en dringend moet aansterken werd ons toen bietenpulp aangeraden door de dierenarts. En ja, ik ben daar ook een voorstander van. Het sterkt een verzwakt paard heel snel aan en is nog eens goed voor de darmperistaltiek ook o.w.v. de lignine, houtstof die erin zit.
Feit is wel dat op langere termijn de pectines in bietenpulp de darmen verzuren, dus ik raad het enkel in kuur aan, tijdelijk, tot het paard op krachten is, wat meestal wel het geval is na enkele weken. Als je kan, probeer een bio-variant te geven, want in bietenteelt worden nog steeds heel veel sproeistoffen gebruikt…
September 2024 – oef, weer een gezond paard!
Nu, na 7 maanden, 2 wormenkuren, pure kruiden, en bietenpulp, zien we eindelijk weer een gezond paard. We pasten ook haar hooi aan. Ik kocht me een refractometer, om het suikergehalte nauwgezet te kunnen opvolgen.
ons voerbeleid
De bietenpulp, die krijgt ze intussen al een maand niet meer. De esparcette is gebleven, en is nu onze bijvoeding, aangevuld met een beetje natuurlijke balancer en nog steeds veel hooi. (richtlijn is 1,5 à 2kg per 100 lichaamsgewicht) Heb je je hooi als eens gewogen met een weeghaak? Ik dus wel, ik meet en weet alles. Ons hooinet goed gevuld is 10kg. dat krijgen ze hier dus 2x per dag. Goeie kwaliteit hooi, geen strotoestanden en absoluut nooit schimmel! Daar ben ik heel streng op.
De link naar onze balancer die we gebruiken : https://www.hartog.eu/product/essential/
De link naar esparcette : https://metazoa.nl/product/metazoa-digestfit-esparcette
Haar lever was uit balans, de ontstoken ogen en ook blauwe schijn over de ogen zijn daarvan een indicatie geweest. Alhoewel in het bloedonderzoek van juni de leverwaarden wel weer ok waren. (dank u wildgeplukte paardenbloempjes)
PSSM en hoe we ons voerbeleid aanpasten daarop
Door die bloedwormenbesmetting vermoedelijk, verwerkt haar systeem momenteel geen tot heel weinig suikers. Ze heeft PSSM2 ontwikkeld (de diabetes type 2 zeg maar onder paarden) , of dat chronisch is en blijft, moeten we nog afwachten.
Bij paarden geeft Insulineresistentie een ander effect dan bij mensen. Wij slaan reserves aan energie uit suikers op in vetten, vandaar ook overgewicht als oorzaak of indicatie van diabetes type 2. paarden slaan in het geval van PSSM2 het teveel aan suikers dat hun lichaam niet kan verwerken op in hun spieren, vandaar dus de spierbevangenheid) Vitamine E gaat bij deze paarden ook laag staan, dus in een balancer zeker checken of die genoeg aanwezig is en euhm… of er dus geen te hoog suikergehalte inzit. Best alles onder de 6% à max 10% suikergehalte houden.
Stress bij een paard dat letterlijk niet goed in haar vel zit
Mentaal hebben we ook een heel proces doorlopen met haar. We gingen van een heel nerveus, angstig en schrikkerig en soms gevaarlijk paard naar een rustig paard dat nog altijd gevoelig is voor de mensen om haar heen en vooral rust vraagt.
Het karakter van Indigo is nog steeds sterk aanwezig. Ze weet wat ze wil en laat zich niet overbluffen! Maar ze is zo lief en handelbaar, haar zachte kant is prachtig en als je je ervoor openstelt, laat ze die absoluut zien. Het is onze grote schat! In grondwerk is ze heel slim en vragend, ze werkt echt met je samen. Zo mooi en leuk om dat met haar te doen. Ik kan niet wachten om haar nog beter te leren kennen en wie weet ooit samen te rijden, maar eerst moet ze helemaal herstellen en daarvoor krijgt ze van ons alle tijd.
Zo, nu heb je een idee van mijn werkwijze en leerde je Indigo kennen.
Laat gerust een reactie achter hieronder of contacteer me als je interesse hebt in ondersteuning met kruiden, voeding of coaching met paarden.

Liefs,
Leen en Indigo
2 reacties op “Indigo – een boeiende kruidenreis met een pittige merrie”
Top! Zoveel liefde voor Indigo. Mooi hoe haar welzijn voorop staat.
Dankjewel!!
Een reactie achterlaten